Domů » Aktuálně

Festivalový výhled na prázdniny

Prázdninové období přináší tři největší filmové akce v Česku – slavný Karlovarský festival, tradiční Letní filmovou školu a nový Festival pod řekou.

MFF Karlovy vary (3-11.7.)

Mezinárodní festival v Karlových Varech je jediným filmovým festivalem kategorie A ve středovýchodní Evropě. Každý rok nabízí nejnovější filmy z celého světa, přičemž má vlastní premiérovou soutěžní sekci, sekci ozvěn z Cannes, sekci „poct“ včetně jedné zasvěcené Janu Švankmajerovi, který zde obdrží křišťálový glóbus za celoživotní přínos filmu (o dalších sekcích se dočtete zde). Mezi hvězdy, které tento rok festival navštíví patří především John Malkovich (odnese si křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii) a Antonio Banderas (převezme Cenu prezidenta festivalu). Kromě vstupů na jednotlivá představení (65/50 Kč) je možné zakoupit Festival Pass, jehož cena je nastavena na 1000 Kč na celý festival (700 Kč pro studenty), 700/450 Kč na pět dní, 500/350 Kč na tři dny a 200/150 Kč na den. Festival nabízí jak luxusní tak baťůžkářské (stany a tělocvičny) ubytování.

O festivalu se blíže dočtete v řadě článků „Co nás čeká ve Varech“:

Základní návštěvnické informace

Vary nabídnou vítězné filmy

Pro křišťálový glóbus si přijede Malkovich

Přehled soutěžních sekcí

oficiální stránky MFF Karlovy Vary

Letní filmová škola Uherské Hradiště (24.7.-2.8.)

35. ročník našeho druhého největšího festivalu se odehraje mezi 24.7. a 2.8. v moravském městě Uherské Hradiště. Festival se již dlouho těší velké oblibě, a to především mezi mladými lidmi. Cílem festivalu je zvýšit povědomost veřejnosti o historii filmu, promítány jsou tak především starší a význačné snímky, festivalové ozvěny jsou ale také již klasickou součástí programu. Tento rok se LFŠ zaměří na evropskou tvorbu (cykly Rakousko, Jiná Belgie, Napříč Evropou: migrace jako syndrom a Visegrádský horizont), vztah komiksu a filmu (který se odrazí také ve výzdobě města) a nabídne několik retrospektiv význačných režisérů. Již tradičně festival přinese také bohatý doprovodný program – výstavu vztahující se kletošním cyklům, několik divadelních představení a řadu koncertů, z nichž nejvýznačnějším je ten Suzanne Vega. Festival se snaží navázat na změny provedené poslední rok, pořádá tudíž řadu workshopů a panelových diskuzí, také zasvěcuje celý jeden cyklus promítání starých filmů s živým hudebním doprovodem (např. Jiřího Stivína či Midi Lidí).

Doufejme, že pořadatelé nepřehánějí, když tvrdí, že již téměř kritický nedostatek míst v kinosálech, který minulý rok způsobil předčasné pozastavení vydávání akreditací se jim tentokrát povedlo vyřešit. Desetidenní akreditace stojí 1200 Kč, 1000 Kč studenty, sedmidenní 950/800 Kč, třídenní 600/500 Kč a jednodenní 250 Kč. Ubytování je možné v kempech, školách, internátech a hotelu.

O tomto festivalu pro vás připravujeme řadu článků s nejdůležitějšími návštěvnickými informacemi a s bližším rozborem jednotlivých cyklů (podobně jako jsme vás již informovali o festivalu karlovarském).

oficiální stránky Letní filmové školy

Festival nad Řekou (31.7.-9.8.)

Festival nad řekou, pořádaný v Písku, je nový festival, který vznikl především z iniciativy Jiřího Králíka, bývalého uměleckého ředitele LFŠ, kerý byl roku 2007 ze své pozice odvolán Asociací českých filmových klubů z důvodu špatného hospodaření. Jeho koncepce navazuje na koncepci LFŠ – festival se neorientuje na nové filmy ale na filmovou historii a dává velký důraz na doprovodný program. Pořadatelé tvrdí, že jejich cílem je ukázat film jako multidisciplinární umění. Mezi hlavní cykly patří Svět Josefa K., Zlatá šedesátá a Argentinský film, cykly tradiční (což je název řady cyklů značně paradoxní vzhledem k novosti festivalu, jehož užití jej dále propojuje s LFŠ) pak zastupují Osobnosti a výročí, Ozvěny festivalů, Deset filmů, které otřásli světem (cyklus, který byl před Králíkovým odchodem pořádán na LFŠ) a Novinky Visegrádu. Doprovodný program obsahuje divadelní představení, výstavy, několik koncertů (vystoupí např. Lenka Dusilová) a několik workshopů/ panelových diskuzí. Velkým lákadlem festivalu je přislíbená návštěva řady význačných filmařů, mezi nimiž nechybí Terry Gilliam, Kryzstof Zanussi či Carlos Sorin.

V nabídce jsou celofestivalové (1000 Kč), pětiděnní (700 Kč), třídenní (450 Kč) a jednodenní (250 Kč) permanentky, na které je možné aplikovat řadu slev (doprovodné akce je nutné zaplatit zvlášť), nabídka ubytování je široká. Festival vám více přiblížíme před jeho pořádáním v rozsáhlejším článku.

oficiální stránky Festivalu nad řekou

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 29. 6. 2009 ve 23.40 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.