Domů » Festivaly

Šanghajský festival vyhlásil vítěze

Včerejší večer se vyhlášením vítězů slavnostně zakončil jediný čínský festival kategorie „A“, který se každoročně koná v Šanghaji. Festival se těšil daleko větší pozornosti než minulá léta, což můžeme přičítat všeobecně vzrůstajícímu podvědomí o asijském filmu a také neustále stoupající čínské produkci.  Mezi vítězi se dokonce objevil i český zástupce. Pojďme si ale všechny vítěze projít pěkně postupně.

Cena za nejlepší celovečerní film v sekci Jin Jue Awards připadla snímku Original, jenž se promítal již na Tribece. Režisérské duo Antonio Tublen a Alexander Brondsted ve své první spolupráci vytvořili komedii, míchající realitu s fantazií. Hlavní postava Henry se snaží za každou cenu zapadnout do svého okolí a získat tak životní klid. Jenže pak ztratí práci, vzápětí i přítelkyni a idylka se zcela rozsype. A protože film není pouze drama, musí zákonitě přijít určité bizarnosti. Ve chvíli učiní mnoho životních rozhodnutí. Především musí dostat ven z lékařské péče svou mentálně nemocnou matku a zkusit najít nějakou dívku se kterou by mohl založit nový vztah, jenž by měl šanci na přežití. A pak už jen zbývá odjet do Španělska, kde si hodlá založit restauraci. Styl toho jak je film natočen můžete ochutnat například v této ukázce. Porota, v čele s Danny Boylem, ocenila především způsob, jakým způsobem se film vyjadřuje k takové věci jako je mentální postižení a přesto se dokáže vyhnout laciným sentimentálním scénám. Original si pak může ještě připsat ocenění za nejlepší mužský herecký výkon Sverrira Gudnasona.

Tibetský filmař Pema Tseden byl vyznamenán velkou cenou poroty za snímek The Search, jež porota označila jako nejnáročnější film, který letos v hlavní soutěžní sekci byl.  Do historie zasazené drama Empire of Silver, režírované Christinou Yao, získalo druhou cenu poroty. Christina Yao s ním debutovala na poli celovečerních filmů a úspěšně ho uvedla již na Berlínském filmovém festivalu. Snímek sleduje osudy vážené rodiny čínských bankéřů na přelomu devatenáctého a dvacátého století.

Úspěšný však byl i český film Normal. Jeho režisér Julius Ševčík dostal cenu za nejlepší režii, což je dozajista nejprestižnější ocenění, kterým se může zatím chlubit. Může to tak být satisfakcí pro rozporuplné recenze, které si v naší domovině film vysloužil. Film sleduje osud masového vraha ve 30. letech minulého století. Ševčík se vyjádřil, že je pro něj poctou přebírat tuto cenu, obzvláště pak z rukou takových režisérů, jací letošní rok zasednuli v porotě.

Nejlepší herečkou letošního festivalu se stala  Simone Tang za její roli ve filmu Aching Hearts. Festival pak zakončil americký film Rona Howarda Andělé a démoni. Závěrečného ceremoniálu se účastnili i osobnosti jako Ewan McGregor, Isabelle Huppert, Stephen Daldry, Michelle Yeoh nebo Karen Mok.

Všechny ocenění již můžete najít níže:

NEJLEPŠÍ CELOVEČERNÍ FILM
Original“ režie Antonio Tublén, Alexander Brøndsted

VELKÁ CENA POROTY
The Search“ režie Pema Tseden

CENA POROTY
Empire od Silver“ režie Christina Yao

NEJLEPŠÍ REŽIE
Julius Ševčík za film „Normal

NEJLEPŠÍ HEREC
Sverrir Gudnason za film „Original

NEJLEPŠÍ HEREČKA
Simone Tang za film „Aching Hearts

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ
Fabio Bonifacci a Giulio Manfredonia za film „We Can Do That

NEJLEPŠÍ KAMERA
Nicolas Guicheteau za film „Rough Cut

NEJLEPŠÍ HUDBA
Hyoung-woo Roh za film „Rough Cut

CENA ZA CELOŽIVOTNÍ DÍLO
Quincy Jones
Isabelle Huppert

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 23. 6. 2009 ve 0.37 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.