Domů » Aktuálně

DVD a Blu-ray tipy na červen

V červnu se tuzemského vydání nějakého opravdu výjimečného titulu na DVD a blu-ray discích nedočkáme, přesto se nám zde schází opět několik filmů, o jejichž zakoupení lze uvažovat. V našich tipech je tentokrát téměř vyvážen poměr mezi zcela nově vydanými filmy a těmi staršímy snímky, které na své uvedení ještě čekaly. Na trh také přichází skupina filmů, jež se letošní zimu ucházely o Oscara. Pojďme si to tedy všechno postupně projít.

Nejprve tu máme čtyři evropské produkce.  První dva filmy na sebe přímo navazují a tvoří svérázný diptych. Veřejný nepřítel č.1 a Veřejný nepřítel č.1: Epilog běžely i u nás v kinech. Jde o nejdražší francouzskou produkci v režii Jean-Francoise Richeta, která vypráví o zločinecké legendě Jacquesovi Mesrinovi. V hlavní roli září Vincent Cassel, jenž propůjčuje francouzskému gangsterovi osobité charisma. Přestože je v obou snímcích mnoho akce, nikdy se z ní nestane laciné romantizování, jaké bychom mohli čekat od podobných mainstreamových projektů. Jak je u společnosti Hollywood Classic Entertainment zvykem, oba filmy by měly být vydány v jednodiskové verzi bez nějaké výjimečné bonusové výbavy.

Další evropskou novinkou je politický thriller International, který otevíral letošní Berlinale. Tomovi Tykwerovi se práce s větším rozpočtem zalíbila a tak se po poněkud manýristickém filmu Parfém: příběh vraha rozhodl natočit v koprodukci s Amerikou a Velkou Británií film plný tajných spiknutí a nelegálního financování nejrůznějších leváckých aktivit. Film získal spíše vlažné ohlasy a ani finančně si nevedl zrovna nejlépe. Clive Owen a Naomi Watts bohužel nejsou, přes jejich herecké kvality, žádnými hvězdami, které by dokázali na film přitáhnout věrné diváky. A tak v Americe vydělal film sotva polovinu svého rozpočtu. Není divu, že k tuzemskému divákovi se International dostává až na DVD discích díky společnosti Bontonfilm.

Z letošního oscarového klání se k nám dostaly celkem čtyři snímky. První dvojice, která si z několika nominací neodnesla ani jednu výhru je Nouzový východ Sama Mendese a Pochyby Johna Shanleyho. Oba filmy jdou zlatou střední cestou, ve které sázejí na osvědčené herecké tváře a zručnou (či rutinní?) práci režiséra. Nesnaží se otevřít nějaké zásadní otázky, ale žijí si tak trochu ve svém malém univerzu sami pro sebe. O něco úspěšnější byl na cenách americké Akademie snímek Vévodkyně, jenž podle všeho nevybočuje z průměru historických kostýmních dramat. Dobové šaty si na sebe oblékla Keira Knightley, která se zřejmě v podobných dramatech z minulosti s romantickým nádechem zhlédla. Vyzdvihnout si ale zaslouží především vydání Podivuhodného případu Benjamina Buttona. Mluvil jsem o něm již v minulém výhledu u příležitosti jeho zahraničního vydání. Nový film Davida Finchera totiž přichází ve vymazleném dvoudiskovém vydání, které ocení především příznivci vysokého rozlišení. Bývá totiž zvykem, že u blu-ray vydání je na modrém disku pouze film a případná druhá placka je jen DVD. U Podivuhodného případu Benjamina Buttona je tomu jinak a i bohatý bonusový materiál si můžete vychutnat v HD. Pro SD fandy tu je tu dvoudiskový steelbook, který nabízí to samé ale v „suchém“ normálním rozlišení.

Českou nabídku uzavírají starší snímky, které se konečně dočkaly pořádného uvedení na trh. Vezmeme to tedy pěkně chronologicky. Ke svému šedesátému vyročí bude v rámci edice FilmX vydána noirová klasika Třetí muž Carola Reeda, natočeného podle románu Grahama Greena. Zajímavým dílem je také film Řek Zorba, evropská koprodukce, která v šedesátých letech oslovila i zaoceánské diváky. Klasický příběh o  postupném nalezení těch „pravých“ hodnot vyhrál v roce 1965 tři Oscary. Ve stejný rok jako Řek Zorba byl také natočen výtečný Doktor Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu. Ten si sice českou DVD premiéru odbyl již pěkných pár let zpět, společnost Bontonfilm se ale rozhodla uvést ho znovu ve vysokém rozlišení na blu-ray discích. Dalším příspěvkem do série filmů s Paulem Newmanem je film Tak mě někdy napadá, který vydá společnost MagicBox. Jde o jeho druhou režijní práci dokazující, že práce rozhodně nestmeluje. Dřevařská rodina se v ní navzdory stávce snaží zpracovat co nejvíce dřeva. Honba za nikdy nekončící prací se postupně stane příčinou jejího rozpadu. Jak je u starších titulů, vydaných MagicBoxem zvykem, nebude na disku zřejmě krom filmu nic jiného.

Devadesátá léta prezentují dva filmy. Nejvíce mě potěšilo vydání filmu Leaving Las Vegas v hlavní roli s Nicolasem Cagem, které je depresivní studií o závislosti na alkoholu. Více než moralizování a vrstvení nabízejících se klišé však film nabídne překvapivě naturalistický pohled, do něhož jedivák ponořen bez jakýchkoli pomocných berliček a způsobí mu tak hodinu a půl dlouhé (a naprosto cílené) martyrium. Tím druhým snímkem, na který stojí v české distribuci upozornit, je originální vize Alexe Proyase Smrtihlav. Svým stylem by se dal zařadit k moderním obdobám noirových, či neo-noirových filmů. Podobně jako v nich se zde odvíjí příběh v tmavých zákoutích města, ve kterém hlavní hrdina pátrá po své ztracené minulosti.Těžko ale Smrtihlava zařazovat do nějakého žánru, protože z každého tak trochu vybočuje. Proyas je známý hlavně díky svému kultovnímu debutu Vrána, který podobně jako Smrtihlav využívá výrazné stylizace.

Zahraniční tipy

Zámořské tituly budeme muset  vzít poněkud zkrátka, protože tentokrát se sešlo víc chutných kousků, o kterých by stálo za to se zmínit. Ze zbrusu nových a aktuálních nezávislých titulů stojí za pozornost Soderberghův dvoudílný portrét kubánského levicového revolucionáře Che Guevary, skrývající se pod jednoduchými názvy Che: Part One (u nás pod distribučním názvem Che Guevara – Revoluce) a Che: Part Two (česky Che – Guerilla). První díl si našel cestu i do našich kin, bohužel z důvodu mizerné návštěvnosti se chystané uvedení druhého dílu zrušilo. Satisfakcí tak zhrzelým divákům může být pocit, že Soderbergh koncipoval Che jako jeden film a rozdělit ho do dvou částí ho donutil až distribuční tlak. Proto tedy až  na DVD a blu-ray discích můžete vidět film „v celku“ jak ho Soderbergh zamýšlel (resp. oba díly si pustit rychle za sebou). Zaplatit ale budete muset stejně dvakrát:) Další novinkou je odsunuté vydání Tokyo Sonaty japonského režiséra Kiyoshi Kurosawy. V edici Masters of Cinema vychází jak na blu-ray tak i DVD. Tokyo Sonata byla na loňském festivalu v Cannes oceněna hlavní cenou sekce Un Certain Regard. Třetí titul je animovaný film Valčík s Bašírem (v zahraničních obchodech ho najdete pod Waltz with Bashir), který minulý rok získal nadšené ohlasy, které vedly až k jeho nominaci na Oscara. Vychází opět na obou formátech. Poslední filmovou novinku, o které zde budu psát, jsem ještě neměl možnost vidět a o její kvalitě a zajímavosti usuzuji pouze podle jména Jamese Graye, který ji režíroval. Řeč je samozřejmě o snímku Two Lovers, jenž přichází v Americe na blu-ray disky. Gray před dvěma lety natočil bravurní poctu starým kriminálkám (Noc patří nám) a pak se rozhodl vyměnit žánr za drama, ve kterém se hodně budou řešit vztahy (ano, něco jako romantický film). Výsledkem by mohl být příjemný film, který by se měl vyhýbat zkostnatělým a kýčovitým postupům, na jaké jsme v žánru zvyklí.

Novým vydáním klasických titulů tento měsíc bezesporu vévodí počin Criterionu, který vydává nově restaurovanou verzi Sedmé pečeti ve vysokém rozlišení (a samozřejmě i v SD, což ale už není zdaleka tak zajímavé). Oba formáty by měly nabízet to samé, pouze DVD je ve dvou diskové verzi, protože se bonusový materiál nevešel k filmu. Zahraniční recenze nešetří superlativy nad kvalitou technického provedení. Podle jedné recenze jde snad o nejlepší transfer z filmů starých přes padesát let (a to počítáme i Casablancu). Pokud byste přesto neměli Ingmara Bergmana dost, vychází vedle toho ještě dokumentární film Bergman Island (pouze na DVD) jenž zaznamenává rozhovory švédské dokumentaristky Marie Nyreröd s Bergmanem o jeho filmech ale i o jeho osobním životě. Dalším pokladem je blu-ray vydání slibovaných Červených střevíčků (The Red Shoes). O vydání Powellovy klasiky se hodně zasadil Martin Scorsese, jenž na letošním festivalu v Cannes oznámil i další klasické tituly, které by měly následovat. Vypadá to, že se ledy pomalu lámou a v HD by mohla být časem přístupná celá řada starých mistrů.

Zbývá nám se jen už zmínit o zajímavých DVD box setech. Tím nejzajímavějším je Jeonju Digital Project DVD Box Set. Jde o projekt stejnojmenného mezinárodního festivalu, pořádaného v Jižní Korei, který každoročně vybere tři talentované tvůrce, jimž dá 50 milionů jihokorejských wonů (zhruba tři čtvrtě milionu korun) na vytvoření třicet minut dlouhého filmu libovolného námětu. Tato tradice se drží již od prvního ročníku festivalu, tedy od roku 2000. Za tu dobu je to tedy úctyhodných 27 filmů, které dohromady trvají kolem 915 minut. A právě tento box přináší v devíti diskovém provedení všechny filmy pěkně u sebe s anglickými titulky. Objednávat si lze na oficiálních stránkách festivalu od 15.června (zde).

Ocenit zaslouží také vydavatelský počin americké společnosti VCI Entertainment, která se rozhodla přinést na trh šest britských kriminálních filmů z padesátých let pod názvem British Cinema: Renown Pictures Crime & Noir. Žádný z nich nebyl dosud ještě na DVD vydán a tak si odbíjejí zaslouženou premiéru. Popravdě řečeno mi z těchto „proslulých“ filmů není důvěrně známý ani jeden: Blackout, Bond of Fear, Home To Danger, Meet Mr. Callaghan, No Trace a Recoil.

Poslední box set, kterým uzavřu tento článek, je věnovaný hollywoodské herecké legendě Jackovi Lemmonovi. Ze všech jeho rolí se mi vždy bezprostředně vybaví snad jen jeho Jerry-Daphne z Někdo to rád horké. Za obyčejným názvem The Jack Lemmon Film Collection se skrývají filmy Phffft!, Operation Mad Ball, Podezřelá bytná, Pod stromem věčného pokušení a Dobrý soused Sam. Jde tedy o nijak dramaturgicky sjednocený výběr ale o mix starších a mladších snímků z padesátých a šedesátých let.

Česká republika:

1.6. Nouzový východ (BLU, DVD)
1.6. Řek Zorba (DVD)
1.6. Veřejný nepřítel č.1 (BLU, DVD)
8.6. Doktor Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu (BLU)
8.6. Podivuhodný případ Benjamina Buttona (BLU, DVD)
8.6. Tak mě někdy napadá (DVD)
8.6. Veřejný nepřítel č.1: Epilog (BLU, DVD)
11.6. Třetí muž (DVD)
15.6. International (DVD)
22.6. Smrtihlav (DVD)
22.6. Vévodkyně (DVD)
25.6. Leaving Las Vegas (DVD)
27.6. Pochyby (DVD)

Zahraničí:

8.6. The Jack Lemmon Film Collection
15.6. Bergman Island (DVD)
15.6. Jeonju Digital Project DVD Box Set
15.6. Sedmá pečeť (BLU, DVD)
22.6. Tokyo Sonata (BLU, DVD)
22.6. Valčík s Bašírem (BLU, DVD)
29.6. British Cinema: Renown Pictures Crime & Noir
29.6. Červené střevíčky (BLU)
29.6. Che: Part One (BLU, DVD)
29.6. Che: Part Two (BLU, DVD)
29.6. Two Lovers (BLU)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 7. 6. 2009 ve 2.00 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.