Domů » Aktuálně

Televizní týden 25.5. – 31.5.: Forman a bratři Dardennové

Snímek Syn (Belg/Fr, 2005) bratří Dardennů nabídne pondělní filmový klub. Dnes již světoznámé režisérské duo (Rosetta, Dítě, Mlčení Lorny ad.) vypráví příběh otce, kterému byl zavražděn syn. Uzavřený muž středního věku ale využije možnosti konfrontace se synovým vrahem. Realismus, hloubkové psychologické vykreslování, roztěkaná kamera, absence hudby – to vše jsou charakteristické stylistické  postupy režisérské dvojice a Syn je nepostrádá. Právě stylistická vytříbenost a kladení důrazu na ultrarealistické působení může být důvodem, proč bratři Dardennové jako jediní v posledních dvaceti letech vyhráli Canneskou soutěž více než jednou.

V úterý vysílá Nova Cinema film Máš mě rád, nemáš mě rád (Fr, 2002). Snímek  (nijak nevykračující z mantinelů běžných současných hollywoodských postupů) přitáhne hlavně díky obsazení Audrey Tatou do jedné z hlavních rolí. Záměrná žánrová diverzita (romantický film/thriller) je však nekonzistentně uchopená, navíc absence důkladného vykreslení postav řadí tento příběh o dívce zamilované do ženatého lékaře do šedi evropského mainstreamu.

Až dojde ropa, drsné varování (Švýcarsko, 2006) je úderný  název dokumentu o nebezpečí bezmezné spotřeby ropy. Na rozdíl od např. Michaela Moorea, asi nejznámějšího dokumentaristy dneška, je Až dojde ropa, drsné varování postaveno na exaktnějších vědeckých základech a méně sbíhá do roviny manipulace a polopravd. Režisér Basil Gelpke využil částečné antropoliogické a ekonomické vzdělanosti již jako válečný novinář. Ray McCormack, druhý z režisérského dua, se intenzivně zabýval enviromentálními otázkami během předchozí práce u filmu. Výsledný dokument je sestaven s rozhovorů s akademiky, experty a poradci napříč politickými, enviromentálními i ekonomickými zájmy. Oficiální internetová stránka snímku nabízí k nahlédnutí nespočet písemných zpráv, protokolů a dalších příslušných materiálů pro možné ověření věrohodnosti dat. Samotný obsah dokumentu je jednou větou shrnut už samotným názvem, pro hlubší pohled je nutné zapnout dokumentární klub České televize ve středu po finále fotbalové Ligy mistrů. Poté následuje Tlouštík (USA, 1995) Jamese Mangolda (Země policajtů, Walk the line, 3:10 Vlak do Yumy ad.). Citlivý komorní snímek o těžkostech kuchaře-tlouštíka snažícího se získat dívku je režisérovým debutem. V jedné z hlavních rolí se objeví i tehdy ještě poměrně neznámá Liv Tyler, která před úspěchem Pána prstenů spolupracovala s několika filmaři (např. Robert Altmann) v zajímavých nezávislých snímcích.

Páteční noc na Nově je rezervována pro Lid versus Larry Flynt (USA, 1996) Miloše Formana. Právě tento film vyvolal nejvíce pobouřených reakcí z celé jeho tvorby. Hlasy označující Formana za nemorálního neznaboha a obhájce pornografie přicházely zejména ze strany církví a všeobecně konzervativní části společnosti.  Forman byl jimi kritizován za „až příliš objektivní“ a nehodnotící vykreslení života poromagnáta Larryho Flynta, když se film nevěnuje Flyntově morálnímu profilu a nechává diváka, aby se zorientoval sám. Daleko více je  kladen důraz na vykreslení cesty přes zákonné obstrukce za svobodou projevu.

Další trezorovou záležitost Archa bláznů (Československo, 1970) Ivana Balaďi můžeme shlédnou v cyklu Zlatá šedesátá v sobotu. Snímek byl dokončen až roku 1990, protože natáčení bylo koncem 60. let oficiálními místy zastaveno. Na motivy Čechovovy povídky Pavilon č. 6 vypráví o vesnickém lékaři, jenž postupně podléhá vlastnímu šílenství až se stane pacientem svého sanatoria. Alegorické znázornění událostí pozdních 60. let sice utrpělo rozdílem dvou dekád mezi etapami natáčení, ale i pře tuto nekonzistenci se až dokumentárně laděné drama řadí mezi nejlepšími počiny československé nové vlny.

Povídkový film Neviditelné děti (It, 2005) osmi světoznámých režisérů (Emir Kusturica, Kátia Lund, Ridley Scott, John Woo, Jordan Scott, Spike Lee, Mehdi Charef, Stefano Veneruso) vysílá v neděli ČT2. Povídkové drama poukazuje na pohnuté životy dětí v sedmi různých místech světa. Tento projekt UNICEFu má za cíl rozšířit obzory a ukázat, do jaké pozice se děti od Ameriky po Asii dostávají, jak děsivé a pohnuté osudy mají a jak otřesné zážitky je potkávají. Samotné filmové kvality kolísají od povídky k povídce. Některé z nich (např. Ridleyho Scotta a jeho dcery) jsou vytříbenými mikropříběhy, jiné diváka příliš neosloví a naopak odpudí do očí bijícím apelem na city.

Pondělí 0:40 (ČT2) Syn

Úterý   21:10 (Nova Cinema) Má mě rád, nemá mě rád

Středa   23:15 (ČT2) Až dojde ropa, drsné varování

Středa   0:40 (ČT2) Tlouštík

Pátek   0:00 (Nova) Lid versus Larry Flynt

Sobota   21:00 (ČT2) Archa bláznů

Neděle   22:55 (ČT2) Neviditelné děti

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 24. 5. 2009 ve 15.42 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.