Domů » Aktuálně

Televizní týden 18.5. – 24.5.: Hollywoodská klasika

Pondělní profil Alexandera Sokurova skončil minulý týden, v nočním filmovém klubu jej nahradí mexický film Hlasy nevinnosti (Mex/USA/Portoriko, 2004). Příběh situovaný do 80. let se věnuje občanské válce v Salvadoru. Ukazuje otřesnou situaci, kdy  se z 11-letého chlapce stává hlava rodiny. Dítě postavené do pozice dospělého je navíc vystaveno brutálnímu nelítostnému válečnému světu. V jihoamerické kinematografii však nejde o unikátní téma, pojednávalo ho v minulosti například Město bohů (Bra/Fr/USA, 2002) a další.

Ve středu nabídne ČT2 hned tři zajímavé pořady. Někdo to rád horké (USA, 1959) není zřejmě nutné blíže představovat. Slavná komedie s mnoha parodickými prvky je snad nejznámějším snímkem s Marylin Monroe, výbornými hereckými výkony zaujmou ale především představitelé hlavních rolí Tony Curtis a Jack Lemmon.  Za úspěchem stojí zejména výborný scénář, založený na přestrojení hlavních mužských hrdinů za členky dívčího hudebního tělesa. Po hollywoodské klasice přijde dokument Ajúrvéda – umění bytí (Indie/Švýc/Něm, 2001). Pojednání o ájurvédickém způsobu léčení, jednoho z typů holistického (komplexního) zdravotnictví, zřejmě nepřevědčí zaryté skeptiky, ale alespoň nabízí jiný pohled na hluboce zakořeněné názory západní medicíny. V ten samý den naváže noční filmový klub posledním snímkem tetralogie Erica Rohmera Zimní příběh (Fr, 1992).

Ve čtvrtek ráno vysílá ČT2 film Námořníci jdou (USA, 1936). Řadit tento film mezi americkou nezávislou produkci by byla určitě velká troufalost – v našem přehledu figuruje jako zástupce opačného přístupu – klasické hollywoodské filmařiny velkých studií. Poměrně banální zápletka je plná tanečních čísel Freda Astaira a Ginger Rogers, efekt snímku tak stojí na jednoduchém humoru a muzikálových vstoupeních.

Netradiční roadmovie Dva na cestě (VB, 1967) je možné shlédnout na Nova Cinema v sobotu odpoledne. Britský film v několika retrospektivních liniích předkládá obraz rozpadajícího se nefunkčního manželství.  Ústřední otázka, proč se láska vytratila, je uchopena skrze postupný průchod od prvních fází vztahu přes zamilovanost a první konflikty až  do současného stavu. Manželský pár hrají Audre Hepburn a Albert Finney.

Sobotní Zlatá šedesátá reprezentuje drama Eduarda Grečnera Drak sa vracia (Československo, 1967), baladický film o předsudcích, nepochopení a absenci snahy poznávat lidi jiné a cizí. Sleduje poměry na vesnici, kam se po neoprávněném vyhnání vrací uzavřený tichý hrnčíř „Drak“ (Radovan Lukavský). Změní se názor obyvatel po statečné záchraně majetku při požáru? Nebo je omezenost a xenofobie tak hluboce zakořeněná, že se „Drak“ přijetí nedočká? Dějové vyústění umocnňuje neobvykle dynamická a sugestivní práce s kamerou Vincenta Rosince, která činí z Drak se vracia i stylisticky unikátní snímek.

Nedělní filmový klub nabídne debut a zároveň dosud poslední snímek  režiséra Artema Antonova Zajatci mlhy (Ru./Něm., 2005). Ruský poručík s německými zajatci je převelen na výpomoc hluboko do zasněžené tajgy. Nastává pnutí mezi nucenou válečnou normou – nesnášet nepřítele – a obecnou lidskou tendencí se sbližovat. Jenže odlehlost lokace od každodenních bojů neznamená, že válka nemůže přijít až sem.

Pondělí 0:40 (ČT2) Hlasy nevinnosti

Středa   20:30 (ČT2) Někdo to rád horké

Středa   23:20 (ČT2) Ájurvéda – umění bytí

Středa   1:05 (ČT2) Zimní příběh

Čtvrtek   20:30 (ČT2) Námořníci jdou

Sobota   15:30 (Nova Cinema) Dva na cestě

Sobota   21:00 (ČT2) Drak sa vracia

Neděle   22:25 (ČT2) Zajatci mlhy

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 17. 5. 2009 ve 15.12 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.