Domů » Aktuálně

Trailer Precious

Na internetu se nedávno objevila ukázka na poslední film režiséra Lee Danielse Precious (kompletní název, pod kterým byl snímek promítán, je Precious: Based on the novel by Sapphire). Určitě jste o něm slyšeli, protože na letošním Sundance vzbudil ohromný ohlas a odnesl si z něj tři ceny (Cenu diváků, Cenu poroty a Speciální cenu poroty za ženský herecký výkon pro Mo´Nique).

Zahraniční ohlasy vesměs vyzdvihují filmovou autentičnost a také jeho emocionální náboj, jež vás prý rozvibruje v sedačkách. Příběh se točí kolem černošské dívky Precious (Gabourey Sidibe), jejíž život je jedna velká prohra. Žijíc v New Yorském Harlemu, dochází do speciální alternativní školy, aby se naučila pořádně číst a psát. Každodenně je konfrontována se svými vrstevníky, vysmívající se jí kvůli její velké nadváze. Pokud je však pro ní nepříjemné pohybovat se po ulicích čtvrti, doma jí čeká teprve peklo. Její matka (Mo´Nique), snažící se pevně vládnout domácnosti, jí neustále terorizuje a s jejím otcem, který jí již několikrát znásilnil, čeká své druhé dítě. Prvotní podnět pro životní změnu by (usuzuji podle ukázky) měl tradičně vzejít díky novému členu učitelského sboru. Precious se tak pokusí postavit všem problémům čelem a celý svůj život se pokusit od základů změnit.

Příjde vám to jako klišé? Už ukázka je vodopádem emocí a celý film je prý doslova bouří toho nejčistčího dojetí a vzrušení. Poprvé se tu v hlavní roli ukázala Gabby Sidibe, jíž asistují známější tváře jako Mo´Nique, Lenny Kravitz a Mariah Carey. Film bude také promítán v sekci Un Certain Regard na letošním festivalu v Cannes.

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 15. 5. 2009 ve 8.43 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.