Domů » Aktuálně

Aktuálně: Třeštíková bude v Cannes přebírat cenu

Helena Třeštíková, ze zahraničního pohledu asi jedna z nejvýraznějších postav českého dokumentu, bude na letošním festivalu v Cannes přebírat prestižní cenu Media European Talent. Jde tak o druhé významné ocenění, které po krátké době obdržela (v prosinci minulého roku vyhrála cenu za nejlepší dokumentární film Evropské Filmové Akademie).

Třeštíková se dokázala prosadit mezi 345 dalšími projekty, které o cenu usilovaly. Toto ocenění mohl získat jakýkoli film, ucházející se o finanční grant z programu Media Evropské unie pro podporu na vývoj hraného, animovaného, dokumentárního filmu či seriálu. Zvítězila s projektem Zázrak po 35 letech, který navazuje na její absolventský film Zázrak dokončený na pražské FAMU (v roce 1975). Tehdy natáčela těhotnou ženu, její porod a následných šest měsíců s jejím novorozeným synem. Dnes by chtěla tento film ještě dále rozpracovat a vytvořit časosběrný dokument, který by osud chlapce sledoval až dodnes.

Tímto oceněním se Třeštíkové naskytla nejen možnost navštívit jako host francouzské Cannes, ale také se jí otevřela vrátka pro hledání případných koprodukčních partnerů a světových distributorů. Svůj projekt tak bude představovat na filmovém trhu Marché du Film (který se odehrává ve stejnou dobu tamtéž) s asistencí francouzského prezidenta společnosti Pierre Grise Distribution, Dominiqua Wellinskiho.

Cenu si Třeštíková přebere na slavnostním ceremoniálu 15. května.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 8. 5. 2009 ve 22.52 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.