Domů » Aktuálně

DVD a BLU-RAY tipy na květen

V květnu nás nečekají na pultech prodejen žádná velká překvapení a distribuce disků se nese spíše ve znamení starších titulů. Pár zajímavých kousků se zde ale sešlo a hlavně edice týdeníku Reflex způsobí, že si určitě párkrát do trafiky pro film zaběhnete. Bohužel už ne pro šest titulů měsíčne, ale pouze pro čtyři. V květnu nás tedy v edici FilmX může upoutat svérázný povídkový film Tokio! (14.5.), který se skládá ze tří originálních příběhů za nimiž stojí Jon-ho Bong, Michel Gondry a Leos Carax. Všichni tři jsou hraví a přinášejí do filmu estetiku videoklipů, v nichž je prostor pro zběsilou imaginaci a narativní neucelenost. Druhým filmem z této edice je úspěšný debut Martina McDonagha V Bruggách (14.5.), vydaný za krátkou dobu již podruhé. Jde o inteligentní černou komedii o dvou nájemných vrazích, kteří se musejí na čas schovat v belgickém městečku. Ač se to z této premisy nezdá, je scénář rozhodně jednou z největších předností filmu a civilní herectví Colina Farrella a Brendana Gleesona také výslednému zážitku velmi pomáhá. Na hereckých výkonech stojí i poslední film, na který bychom chtěli z edice Reflexu opozornit, s názvem Tělesné vztahy (28.5.). Jack Nicholson a Art Garfunkel se v něm potácejí z jednoho neúspěšného vztahu do druhého. Jejich vztahy však posléze přerostou ve vzájemné soutěžení. Pod rukou režiséra Mikea Nicholse (Absolvent) tak dostává drama lehkou nadsázku, se kterou refletuje situaci padesátých a šedesátých let v americké společnosti.

Společnost MagicBox nás překvapila a na přelomu kvetna a června vydá kolekci prvních tří celovečerních filmů Romana Polanskiho. Jde o jeho debut Nůž ve vodě, první poválečný film v Polsku, který se nesnažil reflektovat druhou světovou válku. Snad i proto nebyl ve své době polskými diváky nijak vřele přijat. O co hůř se mu dařilo na domácí půdě, o to více na sebe dokázal upozornit v zahraničí (cena FIPRESCI v Benátkách, nominace na Oscara). Další dva filmy Hnus a Ve slepé uličce natočil již mimo svou rodnou zemi, v Anglii. V obou filmech jsou hlavní hrdinové zdrojem neštěstí, které je způsobeno pouze jejich subjektivním prožitkem světa. Z dalších titulů nelze nezmínit první celovečerní film britské skupiny Monty Python, který nese název A teď něco úplně jiného (20.5.). Slovo „film“ je výmluvné, protože jde vlastně o výběr z prvních dvou řad televizního seriálu, sestříhaný do celovečerní formy. Původně byl tento film určený pro Ameriku, ve které nebyl seriál ještě promítán.

Ti, kteří se rádi bojí, zřejmě potěší i vydání populárního hororu Sirotčinec (11.5.) z produkce Guillerma del Tora. Vizuálně podmanivý duchařský film, odehrávající se ve starém sirotčinci, bravurně využívá žánrových možností a často je označován jako to nejlepší z hororových filmů posledních let. Je jedním ze snímků, které upozornily na vzestup hororového žánru ve Španělsku. Distribuuje Hollywood Classic Entertainment.

Výhled českých titulů uzavírá nabídka Bontonfilmu. Zajímavé je především vydání dvou starších českých titulů. Každý mladý muž (18.5.) Pavla Juráčka se snaží poetickými obrazy, často zbavených jakéhokoli narativního smyslu, odvyprávět příběh dospívajících mužů konfrontovaných s realitou socialistické armády. Jde o film složený ze dvou povídek, ukazující absurditu vojny, který byl v roce 1966 kupodivu oceněn Cenou Víta Nejedlého, která byla určená pro vynikající práce s vojenskou tematikou či práce, které mají úzký vztah k myšlenkám obrany socialistické vlasti (jak je to možné mi je dodnes záhadou). Značně pesimičtější bude film Petra Schulhoffa Vrah skrývá tvář (11.5.), ve kterém major Kalaš (Rudolf Hrušínský) šetří podivné vraždy mladých žen. Jde o výtečnou kriminálku, jejíž hlavní předností je především hutná atmosféra a neustálá nejistota diváka, která je dána nepředvídatelným scénářem, skrývající před divákem mnoho zásadních informací.

Do distribuce by se také měla dostat nová adaptace knihy Chucka Palahniuka Zalknutí (18.5.) natočená debutantem Clarkem Greggem. Minulý rok měla úspěšnou premiéru na festivalu v Sundance, kde získala Speciální cenu poroty. Vypráví o bizardním životě muže, který si vydělává tím, že předstírá v restauračních zařízeních zalknutí. Bohatším účastníkům takové události pak nedělá problém vypsat mu jako odškodnění tučný šek.

Neinformovaného diváka by mohlo potěšit i české blu-ray vydání Zuřícího býka (11.5.). Hned chci ale varovat, že tenhle rozhodně kultovní film, jehož vznik inicioval De Niro (hrající ve filmu i hlavní roli), se dočkal tristního provedení. A to mluvím především o zvukové stopě. Na disku je totiž umístěna pouze zvuková stopa s českým dabingem, bez jakékoli možnosti pustit si film v originálním znění. Buď jde tedy o lenost distributora nebo o nesmyslný požadavek vlastníků práv. Bohužel je to také jediný blu-ray disk v naší distribuci, o kterém se stojí za to tento měsíc zmínit.

A po čem by stálo za to se poohlédnout na zahraničních internetových obchodech? Pojďme se kouknout, které zajímavé tituly by stálo za to objednat. Určitě nelze přehlédnout vydání nového filmu Davida Finchera Podivuhodný případ Benjamina Buttona (5.5.), které ve dvoudiskové verzi vychází pod hlavičkou Criterionu. Ten se zatím spíše soustředil na vydávání klasických snímků a spíše příležitostně vydal nějaký současný artový snímek. Překvapivé zařazení do distribučního plánu je to hlavně proto, že Podivuhodný případ Benjamina Buttona nelze jednoznačně označit jako art nebo „indie“ ale stojí jaksi svérázně na rozhraní s mainstreamem. Fincher nás nechává tápat i při sledování snímku a nutí nás často přemýšlet, do jaké míry má jeho film uměleckou hodnotu a do jaké míry jde o pouhou manýru.

Trochu dražším potěšením může být i vydání několika klasických westernů v jednom stylovém boxu. Pod názvem Ultimate Western Collection (12.5.) tak na vás vykoukne dvacet DVD disků s filmy Butch Cassidy a Sundance Kid, The Big Trail, Comancheros, Zlomený šíp, Sedm statečných, Tanec s vlky, Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý a ošklivý, Pověste je výš, Červená řeka, Člověk ze Západu a Zastavení na Missouri. Filmy jsou v samostatných vydáních v distribuci již delší dobu, kdo by ale nezatoužil mít tuhle pěknou krabičku doma? Cena se pohybuje kolem 110 dolarů.

Květnovou nabídku westernů rozšiřuje také vydání dvoudiskové verze filmu El Dorado (19.5.) Howarda Hawkse. Jde o jeho třetí spolupráci s hercem Johnem Waynem, kterého si dnes snad ani jinak než na Divokém Západě představit neumíme. Jak je u titulů ze série Paramount´s Centennial Collection zvykem, mělo by jít o kopii nového digitálního masteru. Dvoudisková verze by měla obsahovat i tenkou brožuru s informacemi o filmu.

U Criterionu si zaslouží upozornit (mimo BB) především na vydání boxu se třemi DVD japonského režiséra Shoheje Imamury. Kompletní název, pod kterým můžete disky nalézt je Pigs, Pimps & Prostitutes: 3 Films by Shohei Imamura (19.5.). Immamura je znám jako jeden z předních představitelů japonské nové vlny, který svými snímky často šokoval a ukazoval na veřejnosti tabuizovaná témata. Zčásti ovlivněn avantgardním smýšlením, si často vybíral k pozorování nižší sociální vrstvy a podivná individua, jejichž život se vymykal ze všeobecně uznávaných pravidel. Vepři a válečné lodě, Záznam o japonském hmyzu a Rudá vražedná touha vychází v nově restaurované podobě s předmluvou Tonyho Raynse, rozhovorem s Immamurou a s brožurou s texty o filmech.

Blu-ray disky s vysokým rozlišením pak přinesou Fargo (9.5.) bratří Coenů, nezávislý film, který rozehrává okolo fingovaného únosu divadlo, plné bizardních figurek. Film využívá jak stísněné atmosféry, která způsobuje mrazení v zádech, tak i černého-bizardního humoru. Z dostupných informacích na disku nic dalšího nečekejte. O filmu Hodný, zlý a ošklivý jsem již jednou v této novince mluvil, tentokrát jen upozorním na jeho vydání na blu-ray nosiči (12.5.). Mělo by u něj být i několik bonusů, které však mají formu audiokomentářů, vynechaných scén či trailerů. Žádné zázraky tedy nečekejte. Na přelomu měsíce se na nás také chystá vydání Trainspotting: Ultimate Collector’s Edition (1.6.), která nebude zdaleka tak ultimátní, jak by se mohlo na první pohled zdát. Většina bonusové výpravy se totiž točí jenom kolem rozhovorů a vzpomínek na natáčení. Přesto lze o koupi zauvažovat.

Na konci výhledu bych chtěl ještě zmínit, že pro ty, kteří rádi kupují filmy ze zahraničí, tu je jedinečná příležitost nakoupit ve slevě DVD od firmy Artifical Eye. Na britském Amazonu si tak můžete koupit vybraná DVD za minimální ceny. Nabídku najdete zde.

Česká republika:

11.5. Sirotčinec
11.5. Zuřící býk (BLU-RAY)
11.5. Vrah skrývá tvář
14.5. Tokio!
14.5. V Bruggách
18.5. Každý mladý muž
18.5. Zalknutí
28.5. Tělesné vztahy
20.5. A teď něco úplně jiného
3.6. Roman Polanski kolekce

Zahraničí:

5.5. Podivuhodný případ Benjamina Buttona
9.5. Fargo (BLU-RAY)
12.5. Ultimate Western Collection
12.5. Hodný, zlý a ošklivý (BLU-RAY)
19.5. El Dorado
19.5. Pigs, Pimps & Prostitutes: 3 Films by Shohei Imamura
1.6. Trainspotting: Ultimate Collector’s Edition (BLU-RAY)

Máte své vlastní tipy? Sdělte nám je do diskuze…

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 4. 5. 2009 ve 2.19 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.