Domů » Festivaly

Tribeca Film Festival má vítěze

Tribeca Film Festival založili roku 2002 producentka Jane Rosenthal a herec Robert De Niro v roce jako odpověď na události 11. září a následující úpadek čtvrti nazývané TriBeCa na Manhattanu v New Yorku. Během posledních pár let se festival stal velice vlivným, zejména pak ve světě nezávislého filmu. Letošního ročníku se účastnilo 85 celovečerních a 47 krátkých filmů z 36 zemí celého světa. Absolutním vítězům ve dvou hlavních kategoriích (dokumentárního a fikčního filmu) festival nabízí jak prestiž, tak peněžní výhru $25,000.

Cenu za nejlepší fikční snímek si odnesl íránský film About Elly Asghara Farhadiho, který ocenil již Berlínský filmový festival Stříbrným medvědem za nejlepší režii. Film má jednoduchý příběh  – parta kamarádů se vydá na výlet na moře, během kterého zmizí Elly, načež se projeví pravá povaha všech zúčastněných.

Nejlepším dokumentem fesitvalu se staly Racing Dreams Marshalla Curryho, který následuje tři mladé závodníky při jejich účasti na jednom z národních šampionátů. Mají dostatek talentu, odhodlání a seženou dostatek sponzorů aby se mohli stát hvězdami automobilových závodů?

Měly bychom se také zmínit o snímku The Eclipse (Conor McPherson), který ihned po svém premiéře práve na Tribeca Film Festivalu vzbudil obrovský zájem velkých filmových společností. Snímek vypráví příběh čerstvého vdovce, který se musí vyrovnat se svými nočními můrami. Za svůj výkon ve snímku byl oceněn Ciaran Hinds cenou za nejlepší mužský herecký výkon.

Diváckou cenu získala komedie City Island Raymonda De Felitty, ve které si zahrál slavný Andy Garcia jednu z vedlejších rolí. Je to poprvé od roku 2003, kdy diváckou cenu nezískal dokumentární snímek. Rozpis výherců hlavních kategorií si můžete přečíst níže.

Cena za nejlepší fikční film: About Elly (Darbareye Elly), režie Asghar Farhadi

Cena za nejlepší dokument: Racing Dreams, režie Marshall Curry

Cena za nejlepší režii fikčního filmu: Rune Denstad Langlo, North (Nord)

Cena pro nejlepšího dokumentárního filmaře: Ian Olds, Fixer: The Taking of Ajmal Naqshbandi

Cena za nejlepší mužský herecký výkon: Ciaran Hinds, The Eclipse, režie Conor McPherson

Cena za nejlepší ženský herecký výkon: Zoe Kazan, The Exploding Girl, režie Bradley Rust Gray

Divácká cena: City Island, režie Raymond De Felitta

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 3. 5. 2009 ve 19.39 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.