Domů » Aktuálně

Televizní týden 4.5. – 11.5.: Faunův labyrint na Barrandovu

V nočním filmovém klubu České televize pokračují bloky věnované Alexandru Sokurovi a Ericu Rohmerovi. V pondělí na film Matka a syn, vysílaný právě uplynulý týden, navazuje snímek Otec a syn (Něm/Rus/It/Niz, 2003). Opět jde o sondu do neobvyklého vztahu mezi rodičem a dítětem, opět účinek tkví ve zvládnutí vizuálních aspektů spíše než v příběhu, který film do značné míry postrádá. Ve středu ČT2 vysílá snímek Letní příběh (Fr, 1996), Rohmer zde volí přímočařejší přístup než v Jarním příběhu (vysílaném minulou středu) – jak ve zjednodušení dialogů, jež jsou opět nejsilnějším výrazovým prostředkem filmu, tak ve větším kladení důrazu na příběh.

V úterý nás na „KinoNově“ čeká příjemné překvapení. Je pochopitelné, že tato komerční stanice zvolila z tvorby Wima Wenderse právě film Million Dollar Hotel (Něm/USA/VB, 2000). Dílo, rozporuplně přijaté kritikou i diváckou veřejností, kombinuje vcelku banální příběhový rámec se souborem silně stylizovaných postav a přitahuje široké spektrum diváků pomocí velkých jmen – od hereckého obsazení (Jeremy Davies. Milla Jovovich, Mel Gibson) až po tvůrce soundtracku, jimiž je slavná irská skupina U2.

Poměrně omezenou nabídku dokumentů obohatí Davidův příběh (VB, 2003) pojednávající o peruánském chlapci postiženém deformací obličeje. Sleduje jeho cestu chirurgickými sály, kde je mu postupně tvář operována tak, aby se mohl snáze adaptovat na běžný život. Film se bohužel vyhýbá kontroverznějším tématům – nereflektuje silněji povahu plastických úprav člověka, neptá se po původních rodičích chlapce, neklade si otázku, jak zda-li je následná adopce odvislá od fyzické změny chlapce. Zůstavá tak nekritickým idealizovaným pohledem.

V sobotním cyklu Zlatá šedesátá se dočkáme filmu Den sedmý – osmá noc (ČSR, 1969) Evalda Schorma. Bezprostřední reakce na události roku 1968 putovala ze střižny přímo do trezoru, oficiální premiéra proběhla až roku 1990.

Cenu za režii, divácký ohlas (2. místo v divácké soutěži) i uznání kritiků si z MFF Karlovy Vary roku 2003 odvezl film o nepravděpodobném vztahu dvou naprosto odlišných lidí Okno Naproti (It/Něm, 2003) režiséra Ferzana Ozpeteka. ČT ho uvede v neděli na druhém programu ve 23:25.

Jeden z nejzajímavějších snímků roku 2006, film Guillerma del Tora Faunův Labyrint (Šp/USA/Mex, 2006) má svojí televizní premiéru v sobotu na Barrandově ve 20:40. Fantastický pohádkový příběh se zde prolíná s reálnou dějovou linií, zasazenou do válečného Španělska. Všeobecný úspěch, možná až přeceneňování, pramení zejména z originálního výtvarného pojetí celé výpravy. Naopak velmi výstižné vykreslení psychologie fašistického důstojníka a  obecná otázka motivace k extremismu je často opomíjenou kvalitou snímku. Každopádně nelze než dodat, že TV Barrandov příjemně překvapuje.

Pondělí 0:40 (ČT2) Otec a syn

Úterý   21:00 (Nova Cinema) Million Dollar Hotel

Středa   0:40 (ČT2) Letní příběh

Čtvrtek   0:35 (ČT2) Davidův příběh

Pátek   21:15 (Prima) Bokovka

Sobota   20:40 (TV Barrandov) Faunův labyrint

Sobota   21:00 (ČT2) Den sedmý – Osmá noc

Neděle   23:25 (ČT2) Okno naproti

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 2. 5. 2009 ve 20.00 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.