Domů » Aktuálně

Trailer Vincere

Pro italský film byl rok 2008 velmi úspěšným. Nejvíce na sebe v zahraničí upozornily především dva filmy: Il divo a Gomorra, které si odnesly cen z mnoha festivalů. Oba filmy se dotýkají politických otázek a kriticky vypovídají o současné italské společnosti. V jejich stínu se pak ještě skrývá poměrně úspěšný queer snímek Un altro pianeta, jenž získal poměrně dobré ohlasy z Benátek a Sundance.  Z dokumentárních snímků se do podvědomí dostal především snímek Valentino the Last Emperor, sledující veřejný (a snad i soukromý) život známého oděvního návrháře. Letos Itálii na mezinárodním poli reprezentuje zatím jen film Vincere, který si evropskou premiéru odbude na festivalu v Cannes, kde soutěží v hlavní soutěži o Zlatou palmu.

Režisér Marco Bellocchio tímto snímkem upozorňuje, že ještě není mimo hru a i v sedmdesáti letech dokáže natočit dobrý film. A ambice jeho námět má. Na pozadí velkých historických událostí sleduje příběh ženy, která měla být manželkou italského fašistického vůdce Musolliniho. Když se však po první světové válce Musollini (Filippo Timi) nevrací, rozhodne se Ida (Giovanna Mezzogiorno), že začne svého muže hledat. Šťastné shledání se však nekoná. Když ho konečně se svým synem dostihne, nalezne ho v náručí jiné ženy, se kterou se nedávno oženil. Nezlomená vývojem událostí se dožaduje marně svých práv Musolliniho ženy a jeho prvorozeného syna. Musollini se ale rozhodne její protesty potlačit a po jedenáct let jí nechá uvězněnou ve vězení pro psychicky choré osoby.

Níže můžete shlédnout první ukázku, která se nedávno dostala na internet. Bellocchio v ní dokáže na diváka dýchnout dobovou atmosférou, která se projevuje i v tom jak jsou jednotlivé obrazy nasnímány. Většinou nám ukazuje statické záběry jejichž dynamika vyplývá z jejich vnitřního kontrapunktu. Ten pracuje s ostrým nasvícením scén, tvořením kontrastů v barevné složce obrazu (bílá-černá-červená) či v expresionistickém herectví hlavních postav. Zajímavé také je, že hlavní spojovací linkou v této koláži záběrů není ani tak hrající hudba, ale dialogy, které dvouminutovou ukázku pomalu gradují.
Posuďte sami:

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 30. 4. 2009 ve 18.47 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.