Domů » Aktuálně

Květnové kinotipy

Vypadá to, že se v květnu artová kina dohodla na odvysílání několika klasických filmů patřících do Zlatého fondu světové i české kinematografie.

V Ponrepu, archivním kině, můžete shlédnout Maltézského sokola (Ponrepo, 22.5., 17:30) režiséra Johna Hustona. Tento snímek se pravidelně umisťuje v první desítce nejlépe hodnocených noirových filmů. Hlavní roli si v tomto filmu zahrál Humphrey Bogart, ikona kinematografie 30. a 40. let minulého století. Ten se představil i v romanci a pravděpodobně nejvíce citovaném filmu všech dob, Casablance. Režisér Michael Curtiz vytvořil kanonický snímek, který v roce 1942 vyhrál 3 Oscary (nejlepší film, režie a scénář). Dalším zástupcem Zlatého fondu je Solaris (Aero, 5.5., 20:30) Andreje Tarkovského. Tato sovětská sci-fi, natočená podle románu Stanislawa Lema, proslula svou tíživou atmosférou a pro tento žánr netypickými filosoficko-existenciálními otázkami, jež při sledování vyvstávají. V kině Ořechovka dokonce nachystali němý černobílý snímek Kabinet doktora Caligariho (Ořechovka, 6.5., 17:30), asi nejznámější dílo německého expresionismu z roku 1920. Režisér Robert Wiene v něm následoval pravidla expresionistického hnutí, především ve snaze vyjádřit emoční vypětí. Velmi působivé jsou stylizované divadelní kulisy, deformované úhly a exaltované projevy hlavních herců.

Tento měsíc dramaturgie kin sáhla i do Zlatého fondu české kinematografie, a tak se můžeme těšit na Erotikon (Lucerna, 25.5., 20:00). Světově proslulému Gustavu Machatému se zde podařilo vybřednout ze soudobé poměrně plytké produkce. Námět přitom nevybočuje z klasických vyprávěcích vzorců červené knihovny, ale díky formální úrovni vyčnívá. Například kamera, jež se zdánlivě náhodně pozastavuje na předmětech, které se v průběhu filmu stanou prvky podstatnými v ději (například služební telefon). Kvůli tehdejší špatné distribuční strategii (odložení až na rok 1930, po nástupu zvukového filmu), měl Erotikon větší úspěch v zahraničí než tehdejším Československu.

V květnu si také máte šanci užít dva původně festivalové snímky. Jedná se o slovenskou Muziku (Aero, 21.5., 20:30) a francouzské Nesahejte na sekeru (Francouzský institut, 12.5.,19:00). Muzika režiséra Juraje Nvoty dlouho neměla zajištěnou distribuci v Čechách, a tak se diváci na loňské Letní filmové škole v Uherském Hradišti dozvěděli, že možná budou jedinými, kdo ji v České republice uvidí. Nakonec se Muziky ujala společnost Aerofilms a do distribuce půjde 21.5. Film, který je občas označován jako “slovenské Pupendo“, rozhodně stojí za zhlédnutí, protože je jedním z nejkvalitnějších slovenských snímků posledních let (za rok 2007 posbíral většinu výročních filmových cen). Film Nesahejte na sekeru, natočený podle románu Honoré de Balzaca a režírovaný Jacquesem Rivettem, byl promítán s velkým úspěchem na festivalu v Karlových Varech.

Jednu z posledních možností zhlédnout v kinosále Děti noci (Velký sál Městské knihovny, 11.5., 19:00) nabízí Městská knihovna. Film Michaely Pavlátové se dočkal ocenění v Karlových Varech za herecké výkony svých představitelů, Marthy Issové a Jiřího Mádla. Vstup je zdarma pro všechny čtenáře knihovny a studenty FAMU.

Zajímavou zkušeností jistě bude pořad divadla Alfréd ve dvoře, Biograph Alfred: Makedonia Shorts (Divadlo Alfred ve dvoře, 18.5., 20:00), šedesátiminutový blok makedonských krátkých filmů. Tato projekce zahájí Dny makedonské kultury v Praze a zúčastní se jí jugoslávský režisér Ivo Trajkov (Ocas ještěrky).

Solaris: Aero, 5.5., 20:30

Kabinet doktora Caligariho: Ořechovka, 6.5., 17:30

Děti noci: Velký sál Městské knihovny, 11.5., 19:00

Nesahejte na sekeru: Francouzský institut, 12.5.,19:00

Biograph Alfred: Makedonia Shorts: Divadlo Alfred ve dvoře, 18.5., 20:00

Muzika: Aero, 21.5., 20:30

Erotikon: Lucerna, 25.5., 20:00

Maltézský sokol: Ponrepo, 22.5., 17:30

Doporučujeme

Jeden komentář

  • Kamila napsal:

    z neznámých, snad technických, důvodů se 22.5. na plátně Ponrepa neobjeví Sam Spade, ale Rick Blaine. projekce Maltézského sokola zrušena a nahrazena Casablancou.

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 26. 4. 2009 ve 16.36 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.