Domů » Aktuálně

Aktuálně: Mitulescův nový projekt

Catalin Mitulescu stále připravuje natáčení svého nového filmu Heart Shape Ballon. Je to po jeho celovečerním debutu The Way I Spent the End of the World teprve druhý film. Produkce však čelí údajně finančním problémům a to i přes to, že Mitulescovo jméno slibuje filmu distribuci do dalších evropských zemí. Natáčení, které mělo začít již na podzim minulého roku, se odsunulo a v současné době to vypadá, že by první klapka měla padnout až ke konci tohoto roku. Mitulescu mezitím plánuje ještě původní scénář přepsat do podoby, která by mu více vyhovovala. Přislíbený rozpočet se zatím pohybuje kolem 1 milionu eur.

Narozdíl od svého prvního debutu, který reflektoval život v Rumunsku za komunistického režimu, by se tento film měl odehrávat již po převratu. Příběhem nás provází mladík Anechitoaia, který byl zrovna propuštěn z dětského domova. V přístavním městě, které je otevřené jak obchodním lodím z východu, tak luxusním plavidlům ze západu, si tak musí najít živnost a postavit se na vlastní nohy. Brzy zjistí, že nejjednodušší cestou, jak si obstarat vše potřebné, je stát se členem místního kapsářského gangu. Při své první akci však nešťastnou náhodou zabije starého muže. Když se rozběhne policejní vyšetřování, je z vraždy obviněn nikoli Anechitoaia, ale jeho šéf Fane. Zatímco je vyšetřován policií, Anechitoaia se intimně sblíží s jeho milenkou. Jejich harmonický vztah trvá však pouze do té doby, než se jí svěří s tím, jak to vlastně bylo. Další den se probouzí sám a před sebou těžký úkol – dát vše do pořádku a poprvé v životě se snažit čelit problému…

Anechitoaia je tragickou postavou, která je konfrontována s reálným světem mimo zdi dětského domova právě v okamžiku, kdy se v ní hádají instinkty naivního dítěte a dospělého pragmatického hrdiny. Podobně jako pro většinu filmů „nové rumunské vlny“ by tak mohlo ústřední drama chlapce poskytnout prostor k sociální sondě do stavu rumunské společnosti devadesátých let. Scénář byl podpořen grantem EU, účastnil se předloňského ateliéru v Cannes a vyhrál cenu „nejlepší scénář“ na festivalu v Sarajevu. Koho si Mitulescu vybere do hlavních rolí se do dnešního dne neví (ale lze předpokládat, že i tentokrát půjde z většiny o anonymní tváře).

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 26. 4. 2009 ve 1.38 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.